Een gastvrije tuin

Zorg ervoor dat de egel geen gevaar loopt in uw tuin. Elk voorwerp op de grond van ongeveer tien centimeter hoog kan een hindernis of een gevaar vormen. Dit kleine zoogdier trekt ’s nachts rond op zoek naar voedsel en een partner voor de voortplanting. Hij zal dus meer dan waarschijnlijk ook uw tuin doorkruisen.

De vriend van de tuinman en toch bedreigd

Het hoofdvoedsel van de egel bestaat uit slakken, naaktslakken en andere ongewervelden, die zich tegoed doen aan de gewassen in de tuin.

Door het gebruik van insecticiden, slakkenbestrijdingsmiddelen, herbiciden of andere meststoffen brengt u het leven van de egel in gevaar.

Er zijn echter veel andere organische en natuurlijke oplossingen die de egel niet in gevaar brengen.

  • Was uw eierschalen, plet ze en strooi ze rond uw gewassen tegen naaktslakken, u kan hiervoor ook as gebruiken.
  • Voor mieren en bladluizen verzamelt u koffiedik en strooi dat over de grond, het is een natuurlijk insectenwerend middel.
  • Voor mest verzamelt u gewoon uw GFT-afval in een compostvat en gebruikt dit als natuurlijke mest in uw moestuin.


Dit alles kan worden gedaan zonder het kleine zoogdier te treffen, dat uw beste bondgenoot zal worden.

Het rondgang van de egel

Egels moeten zich vrij tussen tuinen kunnen bewegen om voedsel en partners te vinden, hoewel hun bewegingen sterk worden beïnvloed door wegen. Zij maken gebruik van ecologische corridors, dat zijn kleine lineaire doorgangen die hen in staat stellen zich veilig te verplaatsen. 

U kunt meewerken aan het creëren van dit soort doorgang in uw tuin door bijvoorbeeld grasstroken aan te brengen langs hagen en schuttingen. Egels kunnen er gemakkelijk een schuilplaats vinden.

Gevaarlijke voorwerpen

Egels kunnen aangetrokken worden door allerlei voorwerpen die voedselresten bevatten. Het is niet ongewoon dat een egel gevangen zit in een blikje of een andere plastic voorwerp, zoals een fruit- en groentezak, waardoor hij gewond kan raken of kan stikken.

Verwijder dus alle gevaarlijke voorwerpen of voorwerpen die voedselresten bevatten uit uw tuin.

Vergeet ook niet uw waterpartijen te beveiligen.

Het dier kan in een vijver, zwembad of poel terechtkomen en door verdrinking omkomen als het geen manier vindt om weer naar boven te komen. Zorg dus altijd voor een ontsnappingsroute met een houten plank die breed genoeg is voor de dieren (ongeveer 15 cm).

Omheining

Onze tuinen worden steeds meer omheind, terwijl hekken een reëel gevaar vormen voor de egel. Egels komen vaak vast te zitten in de vierkanten van de omheining die voor hen te smal zijn. Eenmaal gevangen kan de egel meerdere dagen vast komen te zitten en als u hem niet op tijd vindt, zal hij sterven aan zijn verwondingen, honger, kou of uitputting.

Om dit te voorkomen, kunt u egeluitlopers op de grond in uw tuin aanbrengen. Hoe? Maak een ingang in uw schutting of tussen twee tuinen van ongeveer 15 cm breed bij 15 cm hoog en zorg ervoor dat er geen scherpe uiteinden zijn. U kunt ook een egelhek gebruiken, dat het dier doorlaat en voorkomt dat andere grotere diersoorten het gebruiken.

Ongelukken in de tuin

Ongelukkige ontmoetingen met de tuinman en zijn gereedschap zijn één van de belangrijkste oorzaken van de opname van egels in verzorgingscentra.

De meest voorkomende is die met grasmaaiers, rotovators en andere zelfrijdende grasmaaiers. Egels verstoppen zich graag in hoog gras, kleine bosjes en onder hagen.
Wees dus waakzaam als u in tuin aan het werk gaat en werp eerst een blik op de leefgebieden van de egel om ongelukken te voorkomen.

U kunt de egel ook verwonden wanneer u uw haag snoeit of met een riek hopen gras verplaatst. Blijf alert, camouflage is één van de kenmerken van onze stekelige vriend!

De schuilplaatsen van de egel

De egel bouwt zijn nest meestal onder stapels bladeren, hoog gras, fijne takken of stapels hout. Hij zoekt een schuilplaats waar hij een kleine, ronde holte kan bouwen waarin hij kan schuilen en zich tegen de kou kan isoleren.

Het eerste wat de tuinier moet doen, is nooit een stapel planten of hout verbranden zonder eerst te controleren of er zich een egel in verschuilt. Draai de bladeren om, wacht even en wees zeker voor u het vuur aansteekt. Gebruik geen vork of scherp gereedschap om de vegetatie om te woelen, u zou de egel kunnen verwonden. Wees ook voorzichtig bij het verplaatsen van houtstapels.  

Om uw tuin gastvrij te maken in de winter kunt u een flinke stapel bladeren laten liggen die u in de herfst hebt verzameld, zodat de egel ongestoord kan overwinteren. U kan ook een holte onder uw houtstapel laten om hem een schuilplaats te bieden. Wij raden u aan een klein stukje wilde platen te laten staan, waar de egel bouwmateriaal en een potentiële voedselbron kan vinden. Ten slotte kan u ook een egelschuilplaats bestellen in onze online shop.

Login