Ik heb een egel gevonden, wat moet ik doen?

Welk dier heeft hulp nodig?

Analyseer eerst de situatie. Een egel die midden op de dag, gewond, aan de kant van de weg of in een bal op een ongeschikte plaats wordt waargenomen, is in gevaar. Dan is het noodzakelijk contact op te nemen met het dichtstbijzijnde verzorgingscentrum om de verzorging te overwegen.

Als het dier op doortocht is en niet echt hulp nodig heeft, observeer het dan van op een afstand, maar stoor het niet.

In welke gevallen moet ik helpen?

  • Een egel die verzorging nodig heeft is een dier dat gewond is, dat besmet is met vliegen, larven of hun eieren, dat mank loopt of met een poot sleept, dat er zwak uitziet of dat niet reageert op uw benadering door achteruit te gaan of zich op te rollen.
  • Een egel die zich overdag verplaatst kan een gedesoriënteerd dier zijn en in gevaar verkeren, dit is geen normaal gedrag. Er moet dus voor worden gezorgd, tenzij u denkt dat het dier gestoord werd door bv. uw buurman die een stapel dode bladeren of boomstammen aan het verplaatsten is.
  • Een egel langs de weg kan in gevaar zijn. U kunt hem helpen oversteken zonder hem aan te raken door hem heel zachtjes met de punt van uw voet of met een stok naar de overkant te duwen. Wees voorzichtig en maak zeker geen plotselinge bewegingen.

In andere gevallen, observeer het dier van op een veilige afstand om de juiste diagnose te stellen.

Als u een dier tijdens de winterperiode onder een stapel planten of hout ontdekt, is het in winterslaap. Stoor hem zeker niet! Plotseling ontwaken tijdens de winterslaap impliceert een zeer groot verbruik van de vetreserves, wat de egel in moeilijkheden zou kunnen brengen.

photo herisson gant centre de soins
vignette herisson en boule centre de soins

Bij een volwassen egel

Als het dier hulp nodig heeft, moet u eerst uw uitrusting voorbereiden.

  • Benader de egel rustig, pak hem met handschoenen aan of bedek hem met een handdoek.
  • Plaats hem in een kartonnen doos met gaten of een transportkooi, op kranten in een handdoek.
  • Het dier moet opgewarmd worden om het risico op onderkoeling te vermijden. Zet een warmwaterkruik of een met warm water gevulde fles, gewikkeld in een handdoek, bij hem in de doos.  Laat het dier dan in een rustige, gematigde kamer staan tot het wordt overgebracht naar een centrum.
  • Pronk niet met hem, want overdreven manipulatie of lawaai kan een bron van stress zijn die het dier fataal kan worden.

Pas altijd op voor beten, schrammen en bulten. Draag altijd handschoenen! Het is een wild dier en dus angstig voor mensen. Het zal mogelijk proberen zich te verdedigen als het wordt opgepakt, zelfs als het in eerste instantie niet lijkt te reageren.

Dwing hem niet om te eten of te drinken: u zou hem kunnen laten stikken of hem ongeschikt voedsel kunnen geven. U kunt hem echter wel een bakje water en een bakje honden- en kattenvoeding geven in afwachting van zijn overbrenging naar het verzorgingscentrum. Haal de bakjes weg tijdens het transport zodat de bakjes niet omvallen en de egel niet onderkoeld raakt. U mag de egel zeker geen geen brood of melk geven! 

Als het dier niet reageert en erg zwak lijkt of gewond is, moet het zo snel mogelijk naar een verzorgingscentrum gebracht worden. 

Als de wonden maden lijken te bevatten, mag u ze verwijderen met een pincet of wattenstaafjes. Vliegenlarven zijn zeer gevaarlijk omdat ze zo vraatzuchtig en actief zijn, hoe eerder de maden verwijderd worden hoe meer kans dat de egel het overleeft. Breng het dier daarna zo snel mogelijk naar een verzorgingscentrum.

U zult waarschijnlijk ook jonge egels zien in de vroege winter. Deze laatgeboren jongen hebben in sommige gevallen niet alle reserves die nodig zijn om de winter door te komen. Als de egel er erg klein uitziet en minder dan 450 g lijkt te wegen, kunt u hem naar een opvangcentrum brengen om verzorgd te worden en voldoende reserves op te bouwen. 

Neem bij twijfel zeker contact op met een opvangcentrum zodat u het dier niet onnodig verplaatst.

test herisson
vignette bebe herisson centre de soins

Bij een baby egel

Als u een jonge egel ziet, blijf dan uit de buurt, observeer en wees discreet.

De egel kan zijn jongen, die nog roze en blind zijn, in de steek laten wanneer zij nog maar 15 tot 60gr wegen. Neem eerst contact op met een zorgcentrum. Zorg ervoor dat de volwassen egel niet in de buurt is. Als de baby egels werden achtergelaten leg ze dan in een warme handdoek in een transportkist met een warmwaterkruik, ze mogen zeker geen kou krijgen. Breng ze daarna zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum.

BELANGRIJK!

Houd de egel niet thuis, en probeer hem niet zelf te verzorgen!

Op het internet kan u veel advies vinden, maar dit is niet altijd correct. Alleen professionele verzorgers mogen voor wilde dieren zorgen. Voorts is het houden van beschermde, wilde dieren alleen toegestaan in verzorgingscentra die hier de toestemming voor hebben.

Login